Είμαι πολύ αναποφάσιστη! Ή μάλλον όχι, δεν είμαι…

2016-11-15-14-06-05Story of my life. Αυτό. Ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και ξέρω πως όποιος συμπάσχει θα καταλάβει απόλυτα αυτά που θα πω παρακάτω.

Αναποφασιστικότητα: Οι άνθρωποι “πειράζουν” τους πλησίον γι’ αυτό  το  στοιχείο της προσωπικότητας μη δίνοντας του ιδιαίτερα αρνητική χροιά. Συχνά παρουσιάζεται ως κάτι χαριτωμένο. Αν όντως είσαι αναποφάσιστο άτομο ξέρεις ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι ψυχολόγοι λένε πως η αναποφασιστικότητα σχετίζεται με την έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθώς το άτομο νιώθει ανίκανο να πάρει οποιαδήποτε απόφαση ή όταν τελικά την πάρει, δεν είναι σίγουρος γι’ αυτή, το μετανιώνει και περνάει στο στάδιο της ενοχής.

Αν είσαι αναποφάσιστο άτομο, παραδέξου το, έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ. Αγοράζεις ενθουσιασμένος ένα ρούχο και όταν γυρίζεις σπίτι το μετανιώνεις. Την άλλη μέρα πας στο κατάστημα να το αλλάξεις αλλά επιστρέφοντας σπίτι καταλαβαίνεις ότι η αρχική σου επιλογή ήταν καλύτερη. Ξεκινάς ένα καινούριο χόμπυ που πιστεύεις ότι θα λατρέψεις και συνειδητοποιείς ότι δε σου ταιριάζει και τόσο, το παρατάς και μετά από λίγο καιρό το μετανιώνεις γιατί ίσως, αν αφιέρωνες λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτό, τώρα πια να σου άρεσε και να το απολάμβανες. Έχεις 2 επαγγελματικές προτάσεις (στις μέρες μας…ναι, οκ) και δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις. Επιλέγεις με δυσκολία τη μία και στην πορεία σκέφτεσαι πόσο καλύτερη θα ήταν η άλλη.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Η αναποφασιστικότητα ταλαιπωρεί τα άτομα που διακατέχονται από αυτή καθώς δεν τα αφήνει να απολαύσουν τις επιλογές τους. Συχνά τα οδηγεί να πάρουν τις λάθος αποφάσεις  καθώς κατακλύζονται από άγχος και δε σκέφτονται λογικά. Κάθε πρόβλημα, όμως, έχει τη λύση του. Να, λοιπόν, κάποια απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν όλους ημάς τους αναποφάσιστους:

  1. Φτιάξε λίστα με τα υπέρ και τα κατά. Αφού δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση και η σύγχυση σε κυριεύει, ακολούθησε την απόλυτη λογική γράφοντας σε ένα χαρτί τα υπέρ και τα κατά της κάθε εναλλακτικής. Αυτή που έχει τα περισσότερα και σημαντικότερα πλεονεκτήματα και αντίστοιχα λιγότερα μειονεκτήματα είναι και η λύση στο δίλημμά σου.
  2.  Μην είσαι παρορμητικός. Συχνά εμείς οι αναποφάσιστοι, ακριβώς επειδή πανικοβαλλόμαστε και μόνο στη σκέψη της λήψης μιας απόφασης συνηθίζουμε να παίρνουμε την απόφαση βιαστικά και στην τύχη έτσι ώστε να δώσουμε γρήγορα τέλος στο “μαρτύριο”. Αυτό όμως οδηγεί στη λήψη λάθος αποφάσεων που μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες. Άσε να περάσει κάποιο διάστημα ώστε να ηρεμήσεις και ύστερα πάρε την απόφασή σου με σύνεση και λογική. Στην περίπτωση που πρέπει να πάρεις άμεσα μια απόφαση, ακολούθησε απλά το βήμα 1.
  3.  Λειτούργησε με βάση τα δικά σου δεδομένα. Ξέρω ότι όταν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση ζητάς τη γνώμη τρίτων ή αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για εσένα ή παίρνεις την απόφαση μιμούμενος τις πράξεις τους. Πιστεύεις ότι είναι ένας καλός τρόπος να επιλέξεις, καθώς δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Και προφανώς μετά το μετανιώνεις! Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα, τις δικές του ανάγκες και τη δική του οπτική. Επομένως αν μιμηθείς  τον πλησίον σου μόνο και μόνο επειδή αρνείσαι να πάρεις τη δική σου απόφαση, έχεις διαπράξει μέγα σφάλμα! Ηρέμησε και σκέψου τι πρέπει να κάνεις με βάση εσένα και κανέναν άλλο.
  4.  Όχι στις αρνητικές σκέψεις. “Μήπως πήρα λάθος απόφαση; Αν έκανα το άλλο ίσως να ήταν καλύτερα…” Ξέρεις πολύ καλά ότι όποια και αν ήταν η απόφασή σου πάλι τα ίδια θα σκεφτόσουν, επομένως άσε τη λογική να επικρατήσει. Αποδέξου ότι είσαι αναποφάσιστο άτομο, προσπάθησε να το διορθώσεις αλλά παράλληλα μη νιώθεις άσχημα μετά από κάθε απόφαση που παίρνεις γιατί έτσι δε θα απολαύσεις ποτέ τα πλεονεκτήματα των επιλογών σου. Κάνε υποβολή στον εαυτό σου και σκέψου θετικά! Οι θετικές και οι αρνητικές σκέψεις είναι εν μέρει θέμα προσπάθειας και συνήθειας.

Αυτά τα βήματα ακολουθώ στην προσπάθειά μου να είμαι πιο αποφασιστική. Ελπίζω να βοηθήσουν. Αυτά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ή μήπως έχω;;

Leave a comment